Log ind

Log ind som medlem og få adgang til ekstra indhold.


HL en rigtig fagforening, som indgår aftaler med staten og skolerne, og som søger indflydelse på uddannelsernes vilkår. Derfor er vi selvfølgelig OK-mærket.

Annonce:

Ok-forlig var det bedst mulige resultat


HL er 1. juli 2018 blevet en del af Uddannelsesforbundet. Denne side bliver derfor ikke længere opdateret, og indholdet kan være forældet.

Gå til Uddannelsesforbundet.dk

Pæne lønstigninger og betalt spisepause blev sikret ved OK 18. På arbejdstidsområdet får lærerne samme model, som kommunerne arbejder på frem til 2021. Det bedst mulige resultat, vurderer HL.

Lørdag aften den 28. april 2018 indgik lønmodtagere og arbejdsgivere en aftale om overenskomst på statens område. Den dækker dermed også HL’s medlemmer.

Forliget kom i stand efter både det kommunale og det regionale område i dagene forinden havde indgået aftaler med en økonomisk ramme på 8,1 procent.

Forliget på statens område indeholder blandt andet:

  • 3-årig overenskomstperiode frem til 2021
  • En samlet ramme på 8,1 procent
  • Sikring af den betalte frokostpause som overenskomstmæssig ret
  • Generelle lønstigninger på 6,07 procent
  • Bevarelse af reguleringsordningen, som sikrer, at offentlige og private lønninger følges ad. Samtidig fjernes privatlønsværnet, som ensidigt forhindrer større offentlige lønstigninger end på det private område
  • Sammenkædning med den arbejdstidsaftale, de kommunale lærere får i 2021. På det kommunale område nedsættes en kommission med uvildig formand, der skal lave forarbejdet til en ny arbejdstidsaftale for lærerne. En kommunal aftale vil danne udgangspunktet for en statslig aftale. Indtil den ny aftale er på plads i 2021, er Lov 409 fortsat gældende.

Forliget skal nu til afstemning i de forskellige faglige organisationer, der er omfattet. I nogle fagforeninger foregår det via urafstemning blandt alle medlemmer. I andre, herunder HL, er det bestyrelsesbeslutning.

HL’s kommentar til forliget

”Det er samlet set lykkedes at opnå et pænt resultat – og en væsentlig højere økonomisk ramme, end arbejdsgiverne spillede ud med. Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes, at lønmodtagerorganisationerne langt hen ad vejen stod sammen om kravet. Det lykkedes også at få sikret den betalte spisepause – herunder at faggrupper som lærerne, der i forvejen står til rådighed i spisepausen, ikke skal acceptere lavere lønstigninger til gengæld,” siger HL’s formand Christoffer Jørgensen.

”Det er meget ærgerligt, at det ikke lykkedes at få en ny arbejdsaftale. Vi må bare konstatere, at vores modpart slet ikke var interesseret i at komme os det mindste i møde. Derfor er jeg overbevist om, at aftalen, vi har indgået, er den bedst mulige, vi kunne opnå. Alternativet ville være en konflikt, og her ville et regeringsindgreb med al sandsynlighed blive baseret på aftalerne i kommuner og regioner. Det ville give os den samme ramme, men uden mulighed for trods alt at tilpasse aftalen til vores område,” vurderer han.

 

28. april 2018

Seneste nyt om OK 18

25. juni 2018
Ledere ansat 1. januar 2019 eller senere får ny chefaftale. Ledere ansat inden, kan vælge at beholde deres nuværende aftale eller gå over på en af de nye.

4. juni 2018
Trods skuffelse over en manglende arbejdstidsaftale, er der flere perspektiver i et ja end et nej. Sådan var rationalet bag bestyrelsens beslutning om at stemme ja til OK 18.

4. juni 2018
0,23 procent af rammen for OK 18 var afsat til organisationsforhandlinger. Se resultatet for erhvervsskoler og -akademier.

30. april 2018
Generelle lønstigninger på 6,07 procent, 0,23 procent til organisationspuljer og 0,3 procent til en lang række øvrige punkter, herunder sikring af frokostpausen. Få et overblik over forliget.

28. april 2018
Pæne lønstigninger og betalt spisepause blev sikret ved OK 18. På arbejdstidsområdet får lærerne samme model, som kommunerne arbejder på frem til 2021. Det bedst mulige resultat, vurderer HL.

18. april 2018
1. maj er sidste frist for at forhandle et resultat hjem. Bryder forhandlingerne sammen, kan en konflikt træde i kraft efter fem dage.

3. april 2018
10.380 tillidsfolk fra hele det offentlige område udgjorde danmarkshistoriens største faglige møde i Fredericia 22. marts

30. marts 2018
Forligsmanden har udsat konflikten i to uger, men bryder forhandlingerne sammen, kan konflikten træde i kraft allerede efter fem dage.

23. marts 2018
Er du tjenestemandslignende ansat eller kvotalønnet timelærer, kan du ikke lockoutes, og du må ikke strejke. Du må hellere ikke udføre konfliktramt arbejde. Læs regler og konsekvenser ved en eventuel konflikt under OK 18.

12. marts 2018
Regeringen tilsidesætter egne tal og almindelige regneregler, når den påstår, at lønstigninger på 6,7 procent svarer til det private områdes. En grotesk omgang spin, mener HL.